• leul romanesc4.1964
  • hrivna ucraineana0.6355
  • rubla ruseasca0.2667
  • euro19.5491
  • dolari americani16.6822
  • lira sterlina22.0907

”Gazprom” rupe contractele cu Ucraina. Decizia nu afectează ”Moldovagaz”

2 martie 2018 16:50
autor: noutati.md

În legătură cu anunțul SAP „Gazprom” privind ruperea relaţiilor contractuale cu NAK „Naftogaz Ukrainî”, SA „Moldovagaz” a precizat că livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova nu vor fi perturbate și vor fi realizate în volume depline, conform contractului existent.

„Moldovagaz” are semnat cu „Gazprom” contracte de furnizare şi tranzitare a gazelor naturale prin  teritoriul Republicii Moldova valabile până la finele anului 2019.

În același timp, la adresa SA „Moldovagaz” nu a parvenit nicio înștiințare din partea SAP „Gazprom” cu privire la eventuala sistare a  furnizării gazelor naturale către Republica Moldova sau careva schimbări în contractul existent.

Livrările de gaz natural din Rusia către Ucraina ar fi trebui să fie reluate joi, în urma unei decizii luată de un tribunal în scopul de a pune capăt unui conflict de doi ani. Instanţa de arbitraj de la Stockholm a decis că Moscova trebuie să reia livrările de gaze naturale către Ucraina, întrerupte în urma anexării Crimeii de Rusia.

Cu toate acestea, Gazprom a refuzat să reia livrările, anunţând astăzi că a iniţiat procedura de anulare a contractelor de tranzit şi de cumpărare a gazelor naturale, semnate cu cu „Naftogaz Ukrainî”. Şeful Gazprom, Alexei Miller, a acuzat Instanţa de arbitraj de la Stockholm de duble standarde, afirmând că prin decizia luată obligă compania pe care o conduce să soluţioneze problemele economice ale Ucrainei, informează Unian.

Din cauza temperaturilor extrem de joase, guvernul ucrainean a anunţat vineri că va lua măsuri pentru reducerea consumului de gaze.

Pe lângă închiderea şcolilor, autorităţile de la Kiev au cerut companiilor ucrainene să reducă ritmul de activitate pentru a putea economisii gazele naturale, iar termocentralelor li s-a cerut trecerea de pe gaze pe păcură.

Tags: