Fosta angajată a unei bănci, eliberată din detenție. Ar fi fost condamnată pentru că a refuzat să depună mărturii împotriva lui Platon

Fosta angajată a Moldindconbank (MICB), Olga Pungă condamnată la opt ani și jumătate de închisoare a fost eliberat din pușcărie. Decizia a fost luată de magistrați recent.

Instanța a admis suspendarea executării pedepsei din motiv că a fost deschisă procedura de revizuire a dosarului. În acest sens, ea urmează să fie eliberată din Penitenciarul nr.7 (Rusca).

Astazi Judecătoria Hîncesti a admis demersul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării sentinței în privința Olgăi Pungă urmare a inițierii revizuirii dosarului ei penal. Olga Pungă urmează să fie eliberată imediat din penitenciarul Rusca, după o perioadă de 3 ani și 5 luni de detenție. Reamintim, că Olga Pungă a fost condamnată la 8 ani 6 luni închisoare într-un proces abuziv, ilegal, cu ușile închise, în semn de răzbunare pentru că nu a depus depoziții cerute de procurori împotriva lui Veaceslav Platon. Justiția a făcut ceea ce și trebuia să facă corect, imparțial și legal. Mă bucur mult pentru reunirea familiei, pentru că am văzut personal prin ce dramă au trecut toți membrii familiei Pungă în această perioadă”, a scris avocatul ei, Victor Munteanu.

Olga Pungă a fost inclusă în cele 38 de dosare pe care le-a anunțat Stoianoglo că vor fi evaluate de un grup format din șase procurori. Acestea fiind calificate de Stoianoglo ca dosare pretins politice, intentate pe timpul regimului Plahotniuc.

Pungă a fost reținută în ianuarie 2017 și a fost plasată în arest preventiv. În versiunea procurorilor, la indicația lui Veaceslav Platon (el a fost vicepreședinte al consiliului de administrație al MICB), cu o ștampilă falsă, ea a falsificat chitanțele de achitare a taxelor de stat de către bancă, acestea fiind ulterior prezentate în instanțele de judecată care examinau acțiunile MICB împotriva debitorilor. Conform versiunii anchetei, banii rămâneau pe conturile băncii, însă Olga Pungă și alți învinuiți în acest dosar „au obținut astfel posibilitatea reală de a utiliza acești bani” și au prejudiciat statul „în proporții deosebit de mari” – 4 milioane 138 mii 570 de lei.

Pe de altă parte, potrivit afirmațiilor Olgăi Pungă, lucrurile au luat o asemenea întorsătură, deoarece ea a refuzat să depună mărturii împotriva lui Veaceslav Platon.

Deschide.md

  • 25 iunie 2020
  • noutati.md