• leul romanesc4.1964
  • hrivna ucraineana0.6355
  • rubla ruseasca0.2667
  • euro19.5491
  • dolari americani16.6822
  • lira sterlina22.0907

Atenție, CANICULĂ! Sfaturi de la medici

21 iunie 2017 19:02
autor: noutati.md

Stări de anxietate, lipsa poftei de mâncare, deshidratare, hipotermie, dereglări ale tensiunii – sunt câteva dintre efectele caniculei asupra organismului uman. Pentru a le evita, e bine să respectăm câteva reguli elementare, atunci când temperaturile cresc prea tare:

HIDRATAREA

În zilele caniculare, medicii ne recomandă să consumăm minim 2,5 de litri de apă pe zi. Dacă aveți posibilitate, ar fi bine să luați un pahar cu apă la fiecare 30 minute.

EVITAȚI CONSUMUL DE ALCOOL, CEAI ȘI CAFEA

În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau cola.

NU VĂ EXPUNEȚI LA SOARE ÎN ORELE DE PRÂNZ

Medicii mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare, între orele 10.00 şi 17.00. Totuși, dacă trebuie să ieșiți din casă în orele amiezii, acoperiți-vă capul. Purtați haie deschise la culoare, preferabil din bumbac sau din matase naturală. Puteți folosi un spray cu apă ca să vă răcoriți. Totodată, se recomandă aplicarea pe faţă, braţe şi picioare a unei creme cu factor de protecţie ridicat.

ALIMENTAȚIE CORECTĂ

Pe timp de caniculă, medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe și legume. Dacă e să vorbim despre legume, vedeta sezonului este castravetele, care ne hidratează corpul și îl ”îmbogățește” cu vitamina C. Sunt binevenite și roșiile, spanacul, ardeiul, dovleceii, conopida, fasola verde. Din fructe, optați pentru pepenele verde sau galben, caise, mere, pere și banane, care ajut la menținerea unei temperaturi constante a corpului. Evitați să consumați carne bogată în grăsimi animale, dulciurile și alimentele sărate.

 

Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slabiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Pentru a combate aceste stări, respectați sfaturile de mai sus,  însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.

 

Tags: