• leul romanesc4.1812
  • hrivna ucraineana0.6438
  • rubla ruseasca0.2654
  • euro19.5276
  • dolari americani16.9232
  • lira sterlina22.2302

Percheziții cu rețineri la una dintre cele mai mari companii petroliere. Şapte persoane reţinute pentru spălare de bani

5 martie 2018 8:45
autor: noutati.md

7 peroane au fost reținute, iar o altă persoană este dată în căutare, toți fiind învinuiți de spălare de baninîn cadrul unei companii petroliere. Potrivit mold-street.com este vorba despre Datario SRL, proprietara rețelei  Vento – cel de-al al cincilea operator de produse petroliere pe piața din R. Moldova. 

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, unul dintre învinuiţi, deţinând cota de participare de 60% în cadrul companiei, specializate în distribuţia combustibilului, de comun cu alţi şapte complici, acţionând concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto, participând la asociere prin acordarea de asistenţă şi ajutor în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani.

Procurorii Anticorupţie au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012 – prezent, urmăreau scopul obţinerii controlului şi în unele cazuri dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Ulterior, companiile pe care erau reînregistrare proprietăţile reale au încheiat cu o altă firmă special creată în acest sens, contracte potrivit cărora staţiile PECO, care anterior au aparţinut unei companii, sunt utilizate pentru comercializarea produselor petroliere şi altor mărfuri de consum, sub o altă marcă comercială.

Este de menţionat că deşi pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiţi a declarat venituri de peste 940 milioane lei, valoarea impozitelor achitate la buget, au constituit puţin peste 7 milioane lei adică doar 0,7%.

Procurorii Anticorupţie împreună cu angajaţii DOS a INI al IGP al MAI au efectuat peste 30 percheziţii in diferite locaţii – domiciliu, automobile, birouri. În cadrul percheziţiilor au fost ridicate 309 500 lei, 57 700 euro, 41000 dolari, 50000 lire sterline, un pistol şi o armă de vânătoare asupra cărora nu au putut fi prezentate documente de port armă, documente contabile şi alte bunuri ce au importanţă pentru justa soluţionare a cauzei.

Cauza penală este în gestiunea Procuraturii Anticorupţie, care este asistată de angajaţii Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul INI al IGP al MAI.

Tags: