Cinci judecători de la CSJ au demisionat

Curtea Supremă de Justiție a rămas astăzi fără cinci judecători. Este vorba de Elena Covalenco, Valeriu Doaga, Iulia Sarcu, Dumitru Visternicean și Tatiana Vieru care au depus cereri de demisie, iar astăzi Consiliul Superior al Magistraturii le-a analizat și le-a acceptat. Toți au experiență de zeci de ani în domeniul judecătoresc, scrie protv.md.

Vicepreședintă CSJ, Tatiana Vieru a lucrat în sistem mai bine 36 de ani, dintre care 15 ani i-a petrecut la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit Ziarului de Gardă, Vieru făcut parte din completul de judecată care a respins cererea lui Andrei Năstase privind recuzarea magistraților de la CSJ privind dosarul alegerilor locale noi. Anul trecut ea a ridicat un salariu de peste 370 de mii de lei și o pensie de 162 de mii de lei.

Și Iulia Sarcu activează la CSJ mai bine de 10 ani. Potrivit Ziarului de Garda, ea se numără printre judecătorii care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Anul trecut magistratat a ridicat un salariu de aproape 323 de mii de lei de la CSJ, 52 de mii de lei de la Institutul Național al Justiției și o pensie de 178 de mii de lei. Familia Sarcu deține patru apartamente, o casă de locuit și doua automobile.

Magistrata Elena Covalenco a fost numită în funcția de judecător la CSJ în anul 2008. În 2012 printr-un decret al președenției acesteia i-a fost conferit gradul superior de calificare a judecătorului. În declarația de avere pentru anul trecut, Covalenco a inclus un salariu de circa 256 de mii de lei de la CSJ și o pensie de 162 de mii de lei. Aceasta deține două apartamente și câteva terenuri.

Judecătorul Dumitru Visternicean, cu o experiență de 37 de ani lucrați în sistem activa la Curtea Supremă de Justiție. În 2011, el a fost decorat de președintele interimar de atunci, Marian Lupu cu titlul onorific de Оm Emerit. Anul trecut de la CSJ, Visternicean a ridicat un salariu de 231 de mii de lei. Potrivit Ziarului de Gardă, acesta mai deține un apartament, câteva terenuri și automobile.

Al cincilea magistrat care și-a dat demisia este Valeriu Doaga care era judecător la CSJ din 2006. Acum doi ani, Doaga a exercitat interimatului funcției de vicepreședinte al instituției. Ziarul de garda scrie că numele magistratului este legat de dosare pierdute de țara noastră la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar și de cazul „La Izvor” când insulele din acest parc au trecut din proprietate municipală în proprietatea firmei Finpar Invest, administrata de Ghenadie Sajin, cunoscut că fiind un apropiat al lui Vlad Plahotniuc.

Astăzi, Președintele CSM, Victor Micu a declarat că regretă faptul că aceștia au demisionat întrucât unii aveau experiență de peste 30 de ani în domeniu. Cererile de eliberare din funcție a judecătorilor de la CSJ urmează să fie aprobate în Parlament. 

Tags:

  • 18 ianuarie 2019
  • noutati.md