Video// Producere ilegală de elicoptere la Criuleni

Activitatea ilegală a unui grup de persoane, specializat în producerea elicopterelor, care activa într-o localitate din raionul Criuleni, a fost deconspirată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii al IGP al MAI.

Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere ”Ka 26” erau produse în condiţii clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spaţiul CSI.

Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere şi asamblare, inclusiv organizatorii şi conducătorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz, a fost iniţiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal). 

Percheziţiile descinse astăzi au constatat că la moment, pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare şi documentelor de provenienţă pentru piesele şi utilajele folosite.


Pentru aceste acţiuni, legislaţia Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.

  • 30 iunie 2020
  • noutati.md