Consultări cu Igor Dodon: ce au declarat reprezentanții partidelor de la guvernare

Deputații din Blocul ACUM au reiterat la consultările cu președintele Igor Dodon că sunt gata să o susțină doar pe Maia Sandu în funcția de premier, cu garnitura actuală de miniștri și cu aceeași agendă de reforme pe care Guvernul și-a asumat-o. Declarațiile au fost făcute după consultările cu șeful statului, care au avut loc astăzi, 13 noiembrie, transmite IPN.

Reprezentantul Partidului Șor la negocieri, Denis Ulanov, a menţionat că nu crede în sustenabilitatea unui guvern minoritar, fără sprijinul unei majorităţi parlamentare. În opinia lui, alegerile anticipate ar fi cel mai bun scenariu pentru Republica Moldova.

„Experienţele din trecut au arătat că guvernele minoritare nu au şanse ră reziste timp îndelungat, fără să aibă sprijinul unei coaliţii”, a menţionat deputatul Partidului Şor.

Președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, susține că formațiunea nu pledează pentru alegeri parlamentare anticipate și este gata să facă o nouă majoritate parlamentară cu Blocul ACUM. Însă are unele condiții, printre care și un nou candidat la funcția premier. În cazul în care Blocul ACUM nu va accepta această propunere, PSRM este gata să susțină o candidatură pentru funcția de premier propusă de șeful statului, chiar și în lipsa unei majorități.

Partidul Democrat nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare, în primul rând pentru că își are propria agendă, dar și pentru că formațiunea trece printr-un proces profund de reformare. În același timp, ar fi o responsabilitate ca PDM să lase țara neguvernată în prag de iarnă, de aceea formațiunea vine cu mai multe condiții. Și dacă acestea ar vor fi luate în calcul de candidatul la funcția de premier și noul Guvern, democrații sunt gata să-l susțină, indiferent de la cine va veni propunerea.

Tags:

  • 13 noiembrie 2019
  • noutati.md