Dodon își schimbă macazul. E gata să-l sacrifice pe Chicu? Vezi ce propunere inaintează către PAS și DA

După ce a pierdut majoritatea parlamentară, președintele Igor Dodon a decis să schimbe macazul. Într-o postare de pe pagina sa de facebook, Dodon declară că este gata să susțină o nouă formulă guvernamentală, în care PAS și DA să aibă un rol mai important.

„Observam cu toții disperarea cu care oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea. Ei speră că așa vor reuși să se salveze, să fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară și toate schemele lor ilegale, ei speră să nu mai întoarca banii furați, iar copruperea deputaților și crearea haosului este unicul lor mijloc de a scăpa de pedeapsă”, a declarat în această dimineață președintele Igor Dodon.

Într-o postare pe Facebook, președintele spune că e gata să se așeze la masa de negocieri cu PAS și Platforma „DA”.

„Eu sunt în egala măsură gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice”.

Potrivit lui Dodon, lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea în aceasta perioada de criza.

„Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Șor-Candu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate. Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor e nevoie ca PSRM, PAS, PD și PPDA să dea dovada de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul R. Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PD, dar în același timp numărul deputaților integri la această etapă este mult mai mare decât al celor care se vând”, spune oficialul.

Dodon a mai adăugat că se va opune oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Șor și Plahotniuc.

„Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Nastase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politică, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justitiei în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurcă”.

Pentru a nu admite o altă guvernare din care să nu facă parte și PSRM, Dodon este gata să facă și unele cedări.

„Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țară stabilă și sigură, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în aceasta perioadă foarte complicată de criză.
Eu sunt în egala măsură gata să susțin atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aiba PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevarăt pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice”.

De asemenea, Dodon spune că ar fi gata să sprijine dorința PAS de a fi declanșate alegeri anticipate.

„Aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practica și dacă avem certitudinea ca o astfel de soluție este în interesul cetățenilor. Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul. Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face fața acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc între partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi initia în următoarele zile discuții împreună și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din Parlament.
Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreuna cu Plahotniuc și Șor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor. Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în R. Moldova”, a conchis Dodon.

Menționăm că ieri deputatul PDM, Efrosinia Grețu a anunțat că părăsește formațiunea și aderă la grupul „Pro Moldova”. Astfel, în fracțiunea PSRM rămân 37 de deputați, iar în PDM – 13 deputați. Respectiv, coaliția de guvernare nu are suficiente voturi pentru a adopta legi, numărul necesar fiind 51.

  • 18 iunie 2020
  • noutati.md