Presa afiliată Kremlinului Kommersant se arată îngrijorată de eventuala demisie a Guvernului controlat de președintele prorus lgor Dodon

Presa afiliată Kremlinului se arată îngrijorată de eventuala demisie a Guvernului controlat de președintele prorus lgor Dodon. Într-un articol Kommersant sunt relatate evenimentele și declarațiile politice ce au făcut să se clatine fundamentul puterii al lui Igor Dodon și scenariile posibile. Dodon ar putea contraataca prin intermediul Consiliului de Securitate și publicarea unor dovezi privind furtul miliardului ce i-ar viza pe unii deputați care coalizează împotriva sa.

În articol este citată Maia Sandu cu ultimul e interviu pentru Gardon.UA în care ea zice: „Noi știm că trebuie să scăpăm R. Moldova de Dodon care este în totalitate controlat de Kremlin”. În același interviu, Maia Sandu l-a acuzat pe Dodon de faptul că acesta încearcă să realizeze planurile de federalizare a R. Moldova prin întoarcerea Transnistriei în componența sa și să ofere această „reușită” drept model de rezolvare pentru teritoriile separatiste din Ucraina.

Este amintită și promisiunea deputatului Andrian Candu de a face public un un dosar compromițător pe numele lui Igor Dodon. „Noi vom face așa că nici nu vei ajunge la alegerile prezidențiale”, a spus Candu făcând referire la interesele lui Dodon legate de finanțe și scheme.

Publicația amintește că urmare a ieșirii a mai multor deputați din fracțiunea PD-ului și aderarea la grupul parlamentar al lui Andrian Candu „Pro Moldova”, alianța democrat-socialistă a ajuns la un număr de fragil de deputați – 54, iar ieșirile ulterioare nu sunt excluse.

Dacă deputații care au părăsit majoritatea vor găsi limbă comună cu PAS și „Demnitate și Adevăr”, va apărea riscul că președintele Dodon va pierde nu doar Guvernul, dar și susținerea parlamentară.

Cu toate acestea, Dodon contraatacă și intenționează pe 14 mai să convoace Consiliul de Securitate în cadrul căruia va fi pusă în discuție chestiunea privind „furtul miliardului” din sistemul bancar.

„Actualizarea de către președintele moldovean a temei „furtul secolului” în momentul în care are loc un atac sever asupra sa, nu este întâmplătoare. Anterior, în contextul acestei mașinații a ieșit la suprafață numele lui Andrian Candu. Iar băncile din care au fost scoși banii au fost controlate de liderul partidului „Șor”, Ilan Șor”, scrie Kommersant.

Publicația îl citează pe expertul Serghei Manastîrlî care spune că criza politică intră într-o fază activă: „Importanță centrală o are nu atât poziția grupărilor, cu a anumitor deputați din Partidul Democrat și disponibilitatea lor de a de a rămâne într-o coaliție cu socialiștii și să salveze majoritatea sau să plece din fracțiune și să provoace reformatarea totală a majorității, a guvernării și a tuturor structurilor puterii. Ultimul scenariu este cel mai puțin dorit de către Dodon, pentru că în joc sunt alegerile prezidențiale, în cadrul cărora el va încerca să fie reales pentru al doilea mandat”, a comentat Manastîrlî.

Politologul Stela Jantuan nu exclude faptul că în spatele atacului asupra lui Igor Dodon se poate afla Vlad Plahotniuc care și de la distanță are o putere de influență asupra proceselor din interiorul țării. „Eu presupun că aceasta este combinația lui Plahotniuc, un început de joc cu multiple mișcări”, spune Jantuan.

O nouă coaliție va da mari bătăi de cap lui Igor Dodon, însă o claritate va apărea pe 14 mai, când vom vedea dacă președintele are un răspuns la aceste amenințări. 

deschide

  • 13 mai 2020
  • noutati.md