Capitala Kazahstanului a fost redenumită

Deputații din Parlamentul Kazahstanului au adoptat în două lecturi amendamente la Constituție pentru a redenumi capitala în cinstea primului președinte Nursultan Nazarbayev, informează RIA Novosti.Astfel, din Astana capitala Kazahstanului va fi denumită în Nursultan.

Anterior, noul președinte al Kazahstanului, Tokayev, a propus redenumirea capitalei Republicii Astana în Nursultan.

„A fost adoptată o decizie istorică”, a declarat Nurlan Nigmatulin, președintele parlamentului kazah, Majilis, cu privire la rezultatele votului.

Acum, documentul urmează a fi semnat de noul șef de stat, Kasym-Zhomart Tokayev, care a și venit cu inițiativa de schimbare a numelui.

În această dimineață, el a depus jurământul, a promis să mențină cursul actual al țării și a sugerat redenumirea Capitalei Astana în Nursultan. Tokayev consideră, de asemenea, că este necesar să se ridice un monument în cinstea lui Nazarbayev și să fie redenumite străzilor centrale ale orașelor regionale în numele lui.

În ajun, Nazarbayev a spus că pleacă din funcția de șef de stat. El și-a transferat atribuțiile până la alegerea unui nou președinte lui Tokayev, care anterior fusese președintele Senatului. Alegerile din Kazahstan sunt programate pentru 2020.

Tags:

  • 20 martie 2019
  • noutati.md