Foto // Doliu în Polonia. 45 de mii de oameni, la funeraliile primarului din Gdansk, înjunghiat pe scenă

Funeraliile primarului oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, decedat la 14 ianuarie în urma unui atac comis în ajun în timpul unui eveniment filantropic, au reunit sâmbătă aproximativ 45.000 de persoane în portul de la Marea Baltică, transmit Reuters şi AFP.

Bannere cu fotografii alb-negru cu chipul lui Adamowicz au fost întinse peste clădirile din centrul oraşului Gdansk, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki şi fostul preşedinte Lech Walesa, fost lider al sindicatului Solidaritatea care avut un rol esenţial în răsturnarea regimului comunist, au participat la slujba de la catedrala Sfânta Maria.

La slujbă, care a reunit aproape 3.500 de persoane, a fost prezent şi actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Gdañsk, 19.01.2019. By³y prezydent Lech Wa³êsa (L) z ¿on¹ Danut¹ (P) w Bazylice Mariackiej w Gdañsku, gdzie odprawiona zostanie msza pogrzebowa za prezydenta miasta Paw³a Adamowicza, 19 bm. Po mszy nast¹pi pochówek zmar³ego samorz¹dowca w kaplicy œwiêtego Marcina w œwi¹tyni. Pawe³ Adamowicz mia³ 53 lata, prezydentem Gdañska by³ od 20 lat. Zmar³ po ataku no¿ownika, do którego dosz³o 13 bm. podczas gdañskiego fina³u WOŒP. (mr) PAP/Adam War¿awa

Primarul oraşului polonez Gdansk a decedat luni la spital după ce în ziua anterioară a fost atacat cu cuţitul în timpul unui eveniment filantropic, relatează Agerpres.

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în faţa a mii de spectatori, Pawel Adamowicz (53 de ani) a fost grav rănit la inimă, în diafragmă şi abdomen.

Agresorul său, un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani cu prenumele Stefan, care tocmai a ieşit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reţinut imediat. Imaginile televizate l-au arătat pe autor strigând ”Adamowicz este mort!”, după care s-a năpustit asupra primarului oraşului Gdansk.

Înainte de a fi arestat, autorul a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii şi a fost ”torturat” de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziţie), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Pawel Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Primarul oraşului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcţie din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obţinut 65% din voturi.

Tags:

  • 19 ianuarie 2019
  • noutati.md