„Jocurile Olimpice de vară din 2020” ar putea fi anulate din cauza răspândirii coronavirusului

Comitetul Internaţional Olimpic este alarmat de veştile referitoare la epidemia de coronavirus. Extinderea îmbolnăvirilor poate pune în pericol desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din vara aceasta. Nici Tokyo, capitala Japoniei, unde se va desfășura olimpiada, nu a fost ocolită de cazurile de contaminare cu coronavirus.

Membrul Comitetului Olimpic Internațional (IOC), Dick Pound, a acordat un interviu pentru Associated Press, în cadrul căruia recunoaște că organizaţia din care face parte va lua o decizie timp de trei luni în privința desfășurării Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care sunt amenințate de răspândirea rapidă a virusului din China.

Pound a menționat că decizia în privința amânării sau respectării datei de deschidere a Jocurilor Olimpice va fi luată până la sfârșitul lunii mai.

„Dacă lucrurile nu vor merge chiar atât de bine, probabil se va lua o decizie în acest sens, pentru a amâna Jocurile”, a spus Pound.

China a raportat marți, 25 februarie, 508 de cazuri noi și alte 71 de decese, dintre care 68 fiind localizate în centrul orașului Wuhan, unde epidemia a fost detectată pentru prima dată în decembrie 2019.

În Japonia, unde vor avea loc Jocurile Olimpice din acest an, s-au înregistrat deja patru decese din cauza noului tip de virus.

Pound i-a încurajat pe sportivi să-și continue antrenamentele. Aproximativ 11 000 de sportivi sunt așteptați pentru olimpiadă, iar alții 4 400 pentru Jocuri Paralimpice care se deschid pe 25 august.

Pound a menționat că la moment situația nu este clară și totul va depinde de decizia care va fi adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împreună cu Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Pound a spus că mutarea într-un alt oraș este puțin probabilă, iar amânarea pentru un an a Jocurilor Olimpice ar însemna cheltuieli de zeci de miliarde de dolari pentru Japonia: „A muta locul este dificil, deoarece există puține locuri în lume care ar putea amenaja instalațiile necesare, în acest timp scurt”.

Pound a spus că viitorul Jocurilor de la Tokyo este în mare parte în mâinile Comitetului Olimpic Internațional (IOC) și, de asemenea, depinde de răspândirea ulterioară a virusului.

Jocurile Olimpice moderne, care datează încă din 1896, au fost anulate doar în timpul războiului și s-au confruntat cu boicot în 1976 la Montreal, Olanda, Spania și Elveția, în 1980 la Moscova și în 1984 la Los Angeles.

  • 27 februarie 2020
  • noutati.md