Un sportiv extrem a alergat 50 km la Oymyakon la temperatura minimă record de -60°C

Pe 14 ianuarie a avut loc maratonul de caritate, pe care l-a alergat Dmitri Voloșin, președintele organizației publice sportive Sporter, sportivul extrem din Moldova, în cel mai rece punct de pe glob — localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. Cursa extremă s-a desfășurat în cadrul proiectului “Unfrozen”.

 Potrivit sporter.md, Dmitri a alergat distanța de 50 km la temperatura de -60°C. Conform rapoartelor meteorologice, temperatura percepută de corpul uman a fost de -67°C. Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

“A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Nici un echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-am înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir — în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a reține respirația”, — spune Dmitri.

 Dmitri Voloșin a ajuns la linia de finiș în 6 ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute. Cursa a fost desfășurată cu sprijinul Federației de Atletică Ușoară a Republicii Sakha (Yakutia) și al oficialilor din satul Tomtor: șeful administrației locale — Nichifor Protopopov, și adjunctul său — Ecaterina Vinocurova.

“În clipele cele mai grele eram cu gândul la familia mea, care își face griji pentru mine. Iar când îmi venea să mă opresc, îmi aduceam aminte de micuța Eva, care așteaptă ajutor din partea noastră. Dar cel mai mult doream să merg la o baie cu aburi și să mă aburesc cu o măturiță bună! Iar ultimele două ore am continuat să fredonez cântecul soldățesc: “Livada fumega sub deal, când soarele ca focul apunea, iar noi rămasem numai trei din optsprezece bravi flăcăi…”. Oymyakon este o regiune uimitoare cu natură unică și oameni minunați, voi reveni aici cu siguranță. Le mulțumesc prietenilor, care mi-au fost alături. Andre și Sandre, nu m-aș fi descurcat fără voi”, — mărturisește Dmitri.

Ну вот и все. 50 км при -60°C позади. Страшно делать то, что до тебя никто не делал. И не зря боялся – хапнул “щастя” по полной: продрог как собака, отморозил задницу и локти, получил легкое очаговое обоморжение моськи и двухчасовое помутнение в глазах после забега. Труханул, но вроде прошло… Я словно побывал в открытом космосе: невероятный мороз — ощущаемая температура — 67°C, кислорода в воздухе нет, а тот что есть — не проходит через заледеневшую маску, и тело жрет энергию на обогрев пачками, а восполнить ее не успеваешь. Речь замедляется, видимость сквозь сосульки с бровей стремиться к нулю, а под курткой нарастает слой инея.Короче, это самое тяжелое испытание, которое я пережил, словами описать это сложно, тем более, что я уже не хочу говорить – мы отмечаем в якутской бане. Единственно, хочу сказать спасибо пацанам — Андрей Матковски (Andrei Matcovschi) и Alex Bred, что кормили, вытирали нос, меняли маску, снимали, монтировали, поддерживали и стаскивали задубевшую одежду на финише.И конечно всем, кто болел за нас, верил и помогал Еве Письменюк, которой нужна помощь от всех нас — www.unfrozen.md

Gepostet von Dmitri Voloshin am Montag, 14. Januar 2019

Trebuie remarcat că aceasta nu este prima cursă în condiții extreme, pe care o aleargă Dmitri Voloșin. În aprilie 2018, dânsul a mai participat la renumitul Maraton de la Polul Nord  (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi cu rezultatul de 5 ore și 3 minute. În anul 2017, Dmitri a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean, care a participat la o competiție internațională atât de prestigioasă.

 În data de 5 ianuarie, la Oymyakon a mai avut loc și prima cursă internațională în condiții extreme pe cinci distanțe — de la 5 la 42 km. În cadrul cursei nimeni nu a fost în stare să depășească distanța de maraton la temperatura de -48°C. Doar un singur participant, sportivul amator Ilia Pesterev — șef administrativ al localității Emissky Nasleg din Amginsky Ulus, a reușit să alerge 38 km în 3 ore și 53 minute. În total, la cursa de la  “Polul Frigului” au participat 16 sportivi, printre care s-au numărat atleți profesioniști și amatori.

Reamintim că scopul principal al proiectului “Unfrozen” este atragerea atenției asupra problemei paraliziei cerebrale infantile și ajutorarea fetiței de 4 anișori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală.

Tags:

  • 15 ianuarie 2019
  • noutati.md