VIDEO // Înotătorul Ion Lazarenco, propus la Premiul Nobel pentru Pace

Înotătorul Ion Lazarenco, primul om de pe planetă care a reușit să traverseze înot cele șapte strâmtori din prima încercare, va fi propus de Guvernul R. Moldova la Premierul Nobel pentru Pace, potrivit Ziarul Național.

Decizia a fost anunțată de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul, care promovează prin acest gen de sport pacea și unitatea.

Premierul i-a oferit în dar tricolorul și l-a decorat pe sportiv cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.

Deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco a arborat întotdeauna drapelul R. Moldova la evenimentele la care a participat, fiind un ambasador al republicii noastre peste hotare. Potrivit unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 de mii de oameni au aflat despre R. Moldova urmare a performanțelor sportivului.

Eu cred că faptele dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plus valoare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a subliniat premierul.

La rândul său, Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al R. Moldova, menționând că fiecare dintre noi este obligat să facă câte ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o republică prosperă. Sportivul a accentuat că, fiind plecat peste hotare de 23 de ani, pentru prima dată vede schimbări reale. „Mai bine aș înota încă un ocean, decât să muncesc atât cât se muncește la Guvern”, a spus Ion Lazarenco.

Sportivul a povestit despre experiența sa și momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor – acesta a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici.

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercarecele șapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociația Mondială de Înot în Aer Liber.

Moldovean, înaintat pentru Premiul Nobel pentru Pace

Am avut astăzi o plăcere deosebită să discut cu Ion Lazarenco Tiron, primul om de pe glob care a reușit să traverseze înot cele șapte strâmtori, din prima încercare. Este omul care prin înot promovează pacea. Vom înainta candidatura sportivului la Premiul Nobel pentru Pace. Deși are cetățenie irlandeză, mereu a înotat în caliate de cetățean al țării noastre. După fiecare victorie a arborat cu mândrie drapelul Republicii Moldova. Este un exemplu de adevărat patriotism și dragoste de țară.

Gepostet von Pavel Filip am Dienstag, 22. Januar 2019

Tags:

  • 23 ianuarie 2019
  • noutati.md