RM riscă să piardă cea de-a doua tranșă de 30 milioane de euro din ajutorul macrofinanciar oferit de UE

Moldova riscă să piardă cea de-a doua tranșă de 30 milioane de euro din ajutorul macrofinanciar oferit de Uniunea Europeană. Într-un mesaj postat pe facebook, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Dragoș Tudorache, a avertizat Guvernul de la Chișinău că mai are două zile până la termenul asumat de executiv pentru a-și îndeplini angajamentele înainte de deblocarea banilor.

În context, Tudorache se arată dezamăgit că, în loc să depună eforturi în această direcție, premierul Ion Chicu ar fi preocupat să jignească reprezentanții Parlamentului European și să calce cu bocancii politici pe tragedia umană provocată de COVID-19 în România. Consilierul premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea i-a recomandat europarlamentarului să lase emoţiile la o parte. Potrivit lui, Guvernul s-a mişcat rapid pentru a îndeplini condiţionalităţile impuse, iar acum totul depinde de Parlament.

În context, președintele fracțiunii democrate, Dumitru Diacov, a scris pe facebook că a avut o discuție telefonică cu ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, pe marginea acestui subiect. Potrivit lui Diacov, comisia juridică a Parlamentului va avea o ședință online în cadrul căreia va examina proiectul de lege cu privire la organizațiile neguvernamentale. Votarea acestei legi este una dintre condițiile pentru a primi banii europeni.

Cu toate acestea, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco nu este atât de optimist. Parlamentarul spune că, pentru a primi cei 30 de milioane de euro, este nevoie de aprobarea a şase proiecte. Printre acestea se numără proiectul de lege cu privire la ONG-uri, abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiție, adoptarea unui plan de acțiuni pentru reforma justiției sau reformarea Consiliului Superior al Magistraturii. Deputatul a amintit că a înregistrat un proiect de lege care ar permite organizarea ședințelor de Parlament în regim online.

Asta pentru că Parlamentul a intrat în carantină și nu se știe când vor fi reluate ședințele în plen. Programul de asistență macrofinanciară europeană pentru țara noastră este de o sută de milioane de euro. Prima tranșă de 30 de milioane de euro a fost aprobată anul trecut.Sursa: publika.md

  • 25 mai 2020
  • noutati.md